Felsefe Ders Notları

Siyaset Felsefesi ve Temel Kavramları Ders Notu

Siyaset felsefesi

Siyaset ;devlet ve toplum yönetimi ile ilgili tüm etkinlikleri ifade eder. Siyaset felsefesi ise siyaset üzerine düşünme ,bir sorgulamadır . siyasi iktidarın oluşumunu kaynağını kullanış biçimini yaşanılan durumdan daha iyi bir durumun olup olamayacağını ele alır.

Siyaset felsefesinin temel kavramları

birey: toplumu oluşturan insanların her biridir. her bireyin kendisine özgü bir kimliği vardır ; bu kim diye ile başkalarından ayrılır . Birey toplumun bir üyesi olarak hak sahibidir.

Toplum: belirli bir yerde gereksinimlerini karşılamak için bir arada yaşayan, birbirleri ile ilişki kuran ve ortak bir kültürü paylaşan insanlardan oluşan bütündür . toplum bireylerden oluşur ve sürekliliği vardır.

Devlet: Yurt adı verilen toprak parçası üzerinde yaşayanların oluşturduğu hukuksal ve siyasal otorite bütünüdür.

Egemenlik: Devletin belli sınırlar içinde belli bir toplumda iktidar gücünü kullanabilmesi her tür Baskıdan kurtularak yönetimi gerçekleştirilmesidir. Devletin yönetimi gücü yönetme yetkisini elinde bulundurmasından kaynaklanır. Yönetme gücünü yani yasama yürütme ve yargı gücü elinde bulunduran devlet egemendir.

İktidar:  Yönetme gücünü elinde bulundurma demektir. iktidar devletin kendisine sağladığı gücü kullanarak otoritesini ortaya koyar.

Hak: Toplumda sahip olduğu çıkarı korumak için Hukuk düzeninde kişiye tanınmış olan yetkidir. kullanma ve isteme yetkisine sahip olduğumuz şeylerdir . yaşama hakkı , düşünce hakkı , seçme ve seçilme hakkı bu haklar arasında yer alır.

Bürokrasi: Kamu alanında çalışan yerleşik bir düzen içinde örgütlenmiş olan memurlar topluluğunu ifade eder. ast üst ilişkileri içinde görev yapan memurlar kadrosu olarak karşımıza çıkan Bürokraside , gelişmiş bir iş bölümü ve uzmanlaşma söz konusudur. görevliler devlet adına iş yapar.

Sivil Toplum: Devlet otoritesi ve kurumları dışında kendi hak ve özgürlüklerini savunabilir örgütlenmelerdir . sivil toplum kuruluşları bireyleri değişik güçlerin etkisinden koruduğu gibi , onların hak ve çıkarlarını karşılamak için birer baskı grubudur . tema , İnsan Hakları Derneği , Yeşilay bir sivil toplum kuruluşudur.

Meşruiyet: Egemenliğin haklı nedenlere dayalı olarak kullanılmasını ifade eder .Yani yasal olmasını ifade eder . meşruiyet iktidar olmanın yönetme biçimi nin özelliklerine göre değişebilmektedir kimi toplumlarda sosyal haklar kiminde inançlar kiminde de yasalar meşruiyeti temel oluşturur Eğer iktidar bir hakka ya da yasalara dayanmıyorsa meşruiyeti zedelenir.

Hukuk: Toplumda kişiler arasındaki ve kişilerle devlet arasındaki ilişkileri düzenleyen yazılı kurallar bütünüdür. hukukun normları yasalar şeklinde görülür yasa hukuktaki zorlayıcı olan ve yaptırımları bulunan yazılı normların her biridir.

Bir yanıt yazın