Felsefe Terimleri Sözlüğü D Harfi
D
Dadaizm: Birinci dünya savaşının dehşetinden kaçıp kurtulmak üzere , İsviçre’ye yerleşen bir grup şairin kurduğu , sanata akıldışılığı , rastlantıyı , sezgi ve alaycılığı ön plana çıkaran edebiyat akımına verilen ad.
Daimon: İlk Çağ Yunan felsefesinde, bir tür Tanrı yada tanrısal güç.
Dandizm: Doğal yaşayışa dönüş düşüncesini temele alarak , kişisel özgürlüğü gerçekleştirme, kendine güven ve toplumsal kural ve yasalara kafa tutan felsefi tavır.
Dehriyyun: İslamda , dehriye görüşüne bağlanmış , yani maddeci bir varlık anlayışı benimsemiş düşünürlere verilen ad. “Gerçekte var olan maddedir , ruh ve tanrının var olduğu doğru değildir” görüşünü savunurlar.Bu okulun en ünlü temsilcisi İbni Ravendi’dir.
Deizm: (Yaradancılık) Tanrının varlığını reddeden ateizmin tersine, bir tanrının varoluşunu öne süren , mucizeyi ve vahiyi reddeden ,akılcı Tanrı anlayışı.(Bu görüşü göre tanrı evreni mükemmel bir şekilde yaratmış , onun için evrenin bir daha müdahaleye ihtiyaç duymaz, bundan dolayı aracılara ihtiyaç duyulmaz,aracılar peygamber ve kutsal kitaplardır.)
Demiurgos: Platon’un kozmoloji anlayışını anlatan Timaeos adlı diyalogunda Fiziksel dünyayı yaratan Tanrı yada tanrısal güce verdiği ad.
Deontoloji: Ahlak felsefesinde ,ahlaki ödevin doğasını ve eylemlerin doğruluğunu konu alan dalına verilen ad.
Dharma: Budist öğretide , varlığı meydana getiren en temel ve en küçük parçacıklara verilen ad. Görüşe göre , sonsuz sayıda dharma vardır ve dharmalar cansız parçacıklardır.
Anahtar Kelimeler: Felsefe terimleri sözlüğü en geniş , iyi ,yeni,harfli, bilinmeyen kelimeler, sosyolojik terim,indir bedava ,ara, dharma deontoloji, demiurgos, deizm ,yaradancılık, dehriyyun, dandizm ,daimon, dadaizm ne demektir,açıklaması, nedir, yabancı, kavramlar, download, deyimleri , deyimler ,ile başlayan