Genel

Felsefe 2017-2018 müfredat raporu değişen yeni taslak için öğretmen raporu

FELSEFE DERSİ TASLAK MÜFREDAT RAPORU

2017-2018 eğitim öğretim yılında uygulanacak olan felsefe dersi müfredat programında yapılmış olan değişiklikle ilgili rapor aşağıdaki şekilde belirtilmiştir.
Yeni müfredatta belirgin olan en önemli özellik çağlara ayrılmış olmasıdır. Peki çağlara ayrılmış olmasının herhangi bir sakıncası var mıdır?

     1. Felsefenin çağlara ayrılmış olmasının sakıncası şu şekilde ortaya çıkacaktır. Aynı konuda görüş bildiren  filozoflar; Örneğin, varlık konusunda görüş bildiren filozoflar önceki müfredatta tek ünite altında ele alınırken yeni müfredatta , aynı konu hakkında görüş bildiren filozof  hangi çağda ise o çağ işlenirken filozofun görüşü de ele alınacağı için diğer çağlardaki filozoflarla karşılaştırması zor olacaktır. Bu da konu bütünlüğünü bozacağı gibi öğrencinin konuyu gözden kaçırmasına veya anlamasına neden olacaktır.

  1. Hazırlanmış olan yeni taslak müfredatta konuların genel başlıklar altında ele alınamaması , çok fazla alt başlığın bulunması, ayrıca çok fazla filozof isminin geçmesi öğrencilerin ezberleme zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır. Kavramların aşırı yüklenmesi yine öğrencilerin derse karşı bir antipati geliştirmesine ya da ezberleme yönüne zorlamasına neden olacak etkenlerdendir.
  2. Konularda geçen filozoflara ait eserlerden parçalar alınarak konuların açıklanması
    öğrencilerin bu konuları daha iyi öğrenmelerini, ayrıca filozoflara ait eserlerin tanımalarına yardımcı olacaktır.
  3. Üzerinde durulması gereken başka bir konu ise varoluşçuluk felsefesinin de jean-paul sartre’ın içeriğe alınmamış olmasıdır. Jean Paul Sartre Hümanizm varoluşçuluk felsefesini çok önemli bir düşünür olmasına rağmen , yeni müfredatta yer bulamamış olması bir kayıp olarak nitelendirilebilir.
  4. Yeni müfredatta felsefe tarihi biçiminde bir düzenleme yapılmıştır. Müfredat felsefe yapmayı değil , sadece tarihini ezberleterek öğretmek için hazırlanmıştır.
    Unutmayalım ki eğer bir görüşü benimsemiyor, görüşe karşı çıkıyor isek , o şeyi , o görüşü çok iyi bilmek zorundayız , iyi bilmediğimiz bir görüşe , düşünceye karşı çıkmak kadar yanlış bir şey yoktur. felsefe Bunu asla kabul etmez.

FELSEFE DERSİ TASLAK MÜFREDAT RAPORU

Felsefe Grubu Öğretmeni

Bir yanıt yazın