DERS NOTLARIFelsefe Ders Notları

Sofistler ve doğru bilginin olanaksızlığı

Doğru bilginin olanaksızlığını savunan görüşlerden biri de sofistlerdir.

İnsanın gerçeği bilemeyeceğini herkes için genel geçer bilginin imkansız olduğunu ileri süren görüşlerdir. Sofistler ve septikler doğru bilginin olanaksızlığını savunan iki farklı görüştü. Septiklerin daha önce açıklamıştık şimdi sofistleri açıklayalım

sofistler

Bilginin kişiden kişiye değiştiği Ne yani relativistik göreceli olduğunu bu bakımdan herkes için geçerli mutlak bir bilginin olamayacağını ileri süren filozoflara verilen isimdir. protagoras ve gordioss önde gelen sofist isimlerdir.
Protagoras tüm bilgilerin duyumlardan geldiğini , duyumların da insandan insana değiştiğini savunan bir düşünürdür. “Bir şey bana nasıl görünüyorsa benim için öyledir . Sana nasıl görünüyorsa senin için öyledir.” der. Bu görüşünü “insan herşeyin ölçüsüdür” sözü ile özetler ve temellendirir.
İnsan herşeyin ölçüsüdür. Diyen protagoras bu düşüncesini başka bir örnekle daha temellendirir. örnek şu şekildedir: ” Rüzgar üşüyen için soğuk üşümeyen için ise sıcak bir durumdur.”

İkinci düşünür ise Georgias’tır ” hiçbir şey var değildir ,var olsaydı dahi bilinemez, bilinse bile başkasına aktarılamaz” sözleriyle bilginin bilinemeyeceğini ileri sürer.  Gorgias hiçbir konuda hiçbir şeyin olamayacağını öne süren düşünürdür.

Bir yanıt yazın