Felsefe Terimleri Sözlüğü G Harfi
Felsefe Terimleri Sözlüğü G Harfi
G
Geist: Alman felsefesinde tüm gerçekliğe kaynaklık eden ,nihai gerçekliğin temel ilkesi olan tinsel(ruh) ilke. Diyalektik bir süreç sonunda doğada bilinç ve özgürlüğüne kavuşan yaratıcı ilke yada ruh.
Gneosoloji: Bilgiyi, bireyin zihinsel faaliyetlerini, genel olarak konu alan disipline verilen ad. Antik Yunan’da Epistemoloji ile eş anlamlı kullanılan bir terimdir.
Gnostikler: Hıristiyan aleminde ilk dönemlerde , özü itibariyle kadın ve erkeklerin kendilerinde tanrısal bir kıvılcım taşıdıklarını , ancak doğum ve ölümün hüküm sürdüğü bir dünyaya düşmüş olduklarından , insanlardaki bu kıvılcımın ezoterik bir bilgi sayesinde yeniden canlandırılacağını ve böylelikle insanın Tanrıya yeniden ulaşacağını savunan tarikatların üyelerine verilen isim.
Gnostisizm(gizemcilik): Doğru bilgiye akıl ve akıl yürütme yoluyla değil de ,sezgi yoluyla ulaşılabileceğini savunan öğreti.
Araştırmaya dayalı bilgelik yerine hakikatleri aracısız bir şekilde elde eden bilgelik üzerinde temellenir ve tanrının doğasının ,özünün gizemli bir aydınlanmanın sonucunda bilinebileceğini savuna görüş.
Göttingen Okulu: Kant’ın felsefesinden yola çıkarak Leonard Nelson tarafından kurulan Yeni- Kantçı felsefe okulu.
Gerçekçilik(Realizm): İnsandan ve bilinçten bağısız olarak varlığın var olduğunu ileri süren öğreti. Herhangi bir şeyin varlığı insana bağlı değil , o şey kendi başına vardır, insan olsa da olmasa da.
Görecilik(Rölativizm): Bilgi bakımında tüm bilgilerin doğruluğunun veya yanlışlığının kişiden kişiye , toplumdan topluma değiştiğini ileri süren görüş.
Anahtar Kelimeler:Felsefe Terimleri Sözlüğü G Harfi . Bilinmeyen kelimeler, yabancı ,felsefi sosyolojik, terim ,kavramlar,Görecilik(Rölativizm),Gerçekçilik(Realizm),Göttingen Okulu,Gnostisizm(gizemcilik),Gnostisizm(gizemcilik),Gneosoloji,Geist nedir kimdir