Felsefe Öncesi Düşünceler ve Felsefe Tarihinin Başlaması
Felsefe öncesi düşünceler
felsefe tarihi nedir?
felsefe problemlerin anlamını kavrayabilmek bu problemlerin tarihini izlemeyi gerektirir. Bunun içindir ki felsefe tarihi bir felsefe disiplinidir.
Felsefe tarihinin birçok işlevi vardır.
Birincisi felsefe tarihi felsefe problemleri tarihi akış içerisinde ele alır. Böylece felsefi problemlerin ve düşüncelerin düşünürün kişiliğine, tarihe, kültüre bağlı olduğunu gösterir.
Örneğin; Platon’un demokrasiyi küçümsemesini ve “ideal devletin” başına filozof – kral ya da Kral – Filozofu önermesinin arka planında hocası Sokrates’in demokratik rejimde haksız bir biçimde ölüme mahkum edilişinin izlerini felsefe tarihi gösterir.
Farabi’nin” erdemli toplum” ütopyasının arka planında Plato’nun devlet ütopyasında çok dünya görüşünün temelini oluşturan İslam vardır. Bunu da felsefe tarihinden öğreniriz.
İkincisi; Felsefi problemlerin ve düşüncelerin birbirine ne kadar bağlı olduğunu bir soruya verilen yanıtların nasıl da başka felsefi problemlere de yol açtığını ortaya koyar. Örneğin sofistler ve Sokrates ve Platon onun görüşlerini aralarındaki tartışma sürecinden bağımsız olarak ele aldığımızda adı geçen filozofların dövüşmek yerine sanki kata çizmeyi yeğleyen birer karateci oldukları izlenimine kapılırız.
Üçüncüsü; Felsefe tarihi filmleri nasıl oluştuğunu ve sonradan felsefenin çatısından nasıl ayrıldıklarını gösterir Doğa filozoflarının aynı zamanda birer matematikçi ve fizikçi olduklarını İbni Sina’nın aynı zamanda ünlü bir Hekim ve müzisyen olduğunu öğretmek felsefe tarihinin işidir.
Felsefe tarihi nerede ve ne zaman başladı?
Felsefe insanın hemen kendi hem de evrenin yazgısı yani kaderi üzerinde düşünmeye başlaması ile ortaya çıkmış bir durumdur. İnsan bu problemleri düşünmeye başlayınca bu problemleri değişik kaynakların farklı yanıtlar verdiğini görmüştür. Bu kaynaklardan bir tanesi de mitoslar yani efsanelerdir.
Bütün bunlara felsefenin eleştirel düşüncesi karışınca bu efsanelerden kuşku duyulmaya başlanır. Denilebilir ki felsefe-din efsane ve törelerin eleştirisi ile başlamıştır.
İnsanın yaşamın anlamı ve önemi evrenin nasıl oluştuğu gibi konular üzerinde Salt akla dayalı olarak düşünmesi ilk defa Eski Yunan’da başlamıştır. Eski Yunan’da önce Çin , Hint , Mısır , Mezopotamya ve İran toplumlarında da bu konular üzerinde düşünceler üretilmiştir. Ancak bu uygarlıklardaki düşünceler din , gelenek ve mitoslarla içiçe dir.
Değerli branşdaşlarım öneri ve isteklerinizi felsefeacademisi@gmail.com adresine yada yorum kısmında bildirebilirsiniz.