Felsefe 11.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı Yoklama Sınavı Soruları YASEMİN ERMAN BALSU ANADOLU LİSESİ
YASEMİN ERMAN BALSU ANADOLU LİSESİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI 12.SINIF SEÇMELİ FELSEFE DERSİ 1.DÖNEM 2.DEĞERLENDİRME SORULARI
ADI-SOYADI: SINIF-NO:
AŞAĞIDAKİ İFADELER DOĞRU İSE KUTUCUĞA D ,YANLIŞ İSE Y YAZININIZ.(5X10=50 PUAN )
-Düşünsel varlık: İnsan zihninden bağımsız yani düşüncede var olan varlıklardır.
-Gerçek varlık: İnsan zihnine bağımlı dış dünyada bulunan nesnelerdir.
-Realizm (Gerçekçilik): Varlık yoktur görüşünü savunur.
-Nihilizm (Hiççilik): Varlık vardır görüşünü savunur. Temsilcisi; Gorgias’tır.
-Kierkegaard, J.P. Sartre, Nietzsche ve Karl Jespers. Sartre’ye göre, insan önce var olur, daha sonra kendisini tanıyarak bilerek kendi özünü, varlığını oluşturur.
AŞAĞIDAKİ TEST SORULARINI ÇÖZÜNÜZ.(5X10=50 PUAN )
1.Varlık, felsefenin konusu olduğu gibi bilimin de konusunu oluşturur. Felsefe açısından varlık, bir yönüyle değil, genel olarak ele alınır. Varlığın var olup olmadığı sorgulanır. Felsefede varlık, akıl yoluyla, saf düşünce etkinliğiyle yorumlanır. Buna karşılık bilime göre varlık; her durumda var olarak kabul edilir. Felsefedeki gibi var olup olmadığı sorgulanmaz.Buna göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A) Varlık felsefe ve bilimin ortak konusudur.
B) Bilime göre varlık her durumda vardır.
C) Felsefe varlığın var olup olmadığını da sorgular.
D) Bilim ve felsefenin varlığa yaklaşımları aynıdır.
E) Felsefe varlığı salt düşünceyle yorumlar.
2.Gerçek varlık; gerçekliğini nesnelerden, olaylardan, kişilerden alan; belli bir zaman ve mekânda var olandır. Gerçekte var olanlar duyu organları ile algılanır.İdea’da (zihinde,düşünsel) varlık; İnsanların zihinlerinde oluşturdukları kavramlardır. Zihinde var olanları insanlar bir takım olay ve ilişkilerden soyutlayarak elde ederler,bu nedenle duyu organları ile kavranamazlar.Buna göre, aşağıdakilerden hangisi ideal varlığa örnek gösterilebilir?
A) Masa B) Ayna C) Ağaç D) Güneş E) Geometrik şekiller
3.Varlık kendini fenomenlerde gösterir. Fenomen, bir şeyin açığa çıkması, kendini göstermesi, gizli kalmaması demektir. Ancak bu fenomenlerin, görünüşlerin gerçeği tam olarak yansıtıp yansıtmadıkları sorunu vardır. Bazı aldatıcı, yalancı, uydurma, sahte fenomenler de vardır: hem hastalık hem sağlık belirtisi olan yüzdeki kırmızılık,sudaki kaşığın kırık gibi görünmesi v.s. gibi.. Ancak bu gibi olaylara bakarak görünüşlerin gerisinde bir gizli güç veya varlık kabul etmeye, felsefe bakımından gerek yoktur; çünkü bu, bizi hemen metafizik kurgulara götürür. Her kurgu yeni kurgulara sürükleyeceği için, realite dünyasından uzaklaşıp hayaller dünyasında yaşamaya başlarız.Yukarıdaki parçaya dayanarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Duyularımızla algıladıklarımızın arkasında mistik güçler olabilir.
B) Görünüşler her zaman bize gerçeği yansıtırlar.
C) Dış gerçeklik düşünceden bağımsızdır.
D) Metafizik kurgular insanı realiteden uzaklaştırır.
E) Varlığın temel bilgisi kendisini asla hazır olarak sunmaz.
4.Varlık insan duyularının algılamalarıyla ve görünür gerçeklikle sınırlı değildir; insan, algılayamadığı, göremediği varlık alanlarına, yaşayamadığı zaman parçalarına ait de düşünceler geliştirmek zorunda kalıyor. Sık sık bilimsel bilginin sınırları dışına açılmak, oraya dair kurgular (spekülasyonlar) geliştirmek zorunda kalıyor.Bu durum aşağıdakilerden hangisini zorunlu kılmaktadır?
A) Varlığın metafizik boyutunun yadsınamayacağını
B) Varlığın sadece duyu alanın içine hapsolmasını
C) Varlığın bilimin açıklamaları ile sınırlanmasını
D) Varlığın tartışmalı bir alan olmasını
E) Varlığın görünür dünyanın dışına itilmesini
5.”Kendi var oluşumuzu öylesine kesin ve açık olarak algılarız ki bunun kanıtlanması, gerekli de olanaklı da değildir. Çünkü bizim için kendi var oluşumuzdan daha apaçık, hiçbir şey yoktur. Düşünüyorum, uslamlama yapıyorum, haz ve acı duyuyorum: Bunlardan hiçbiri kendi varoluşumdan daha açık olabilir mi? Her şeyden kuşku duysam bile, bu kuşkunun kendisi, kendi var oluşumu algılamamı sağlar ve bundan kuşku duymama engel olur.”John Locke’un bu yaklaşımından aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
A) İnsan kendi var oluşunu bilebilir.
B) Şüphe etmeye başlayan insan kendi varlığından da şüphe duyar.
C) Şüphe kendi varlığının ortaya çıkarılmasında kullanılmıştır. D) İnsanın mutluluğu hissetmesi, düşünebilmesi var oluşunun açık göstergesidir.
E) İnsanın kendisi varoluşunun kanıtıdır.