Bilimse Yöntem Nedir, Aşamaları ve Açıklamaları
Bilimsel Yöntem
Yöntem, bir hedefe ulaşmak için izlenen yoldur. Bilimsel yöntem ise bilim adamlarının ortaklaşa kullanmış oldukları betimleme (tasvir) etme ve açıklama (yani izah etme) yollarını kapsayan bir süreçtir.
Bilimsel yöntem gerçeği analiz ederek parçadan bütüne doğru gitmeyi amaçlar bu amacı gerçekleştirebilmek için betimleme ve açıklamayı kullanır.
Betimleme , olgular arası ilişkilerin incelenmesi sınıflanması ve kaydedilmesidir betimlemenin ilk aşaması gözlemdir. betimleme olgunun meydana gelişimi ortaya koyar gözlemin ardından deney işlemi yapılır laboratuvar ortamında suyun buza dönüşümünü izlemek ve bunları kaydetmek betimlemedir.
Açıklama da betimlemede ortaya konan olgusal ilişkiler kuramsal olarak açık ve anlaşılır hale getirilir. Yani olguların oluş nedenlerini İyidir suyun buza dönüşmesinin nedenleri nelerdir. Sorusuna cevap aramaya başlandığında açıklama işleviyle başlamış olur.
Hipotez, doğruluğu ve yanlışlığı henüz Keşfedilmemiş açıklama taslağıdır. Sonra hipotezlerin olgularda desteklenip desteklenmediğini bakılır destekleniyorsa açıklama Kuram düzeyine yükselir ve buluş adını alır. Aynı zamanda doğa yasası olarak kabul edilir.
Öndeyi, olgular arasındaki ilişkilerden yola çıkarak henüz olmamış bir olguyu önceden bilmektir. Öndeyi sayesinde gelecek tehlikelerden korunabilir ve doğa karşısında egemenlik kurabiliriz. Ay ve güneş tutulmalarının zamanlarını bilmek, hava durumu raporları öndeyiye örnek durumlardır.
Bilimsel Kuram Felsefe Ders Notlarında Sonraki Sayfada