Bilgi Felsefesinin Temel Problemleri Ya da Temel Soruları
Bilgi Felsefesinin Temel Problemleri ya da Temel Soruları
Bilgi felsefesinin yani epistemolojinin temel amacı bilgilerimizin temel özelliklerini bilgilerimizin kaynağını ve bilgilerimizin sınırlarını inceleyen bir felsefe disiplinidir.
Bilgi nedir ? Ya da bu bilgi hangi yollar ve yöntemlerle elde edilir? Gibi sorgulamaları yapmak felsefesini vazgeçilmez özellikleri arasındadır.
Bilgi kuramı: Bilgi Felsefesinin Temel Problemleri Ya da Temel Soruları
Bilginin özünü ilkelerini yapısını kökenini kaynağını araştırır. Bilginin yöntemini geçerliliğini koşullarını imkan ve sınırlarını sorgular.
Bilgi felsefesinin temel problemleri 3 alanda ele alınır Bu alanlar bilginin kaynağı bilginin ölçütleri ve bilginin değerleri gibi alanlardır.
1. Bilginin Kaynağı Problemi
Bilgiyi hangi araçlarla elde ettiğimizi sorgulayan bir problem alanıdır. Bilgilerimiz nereden gelir , bilgiyi oluşturan nedir ? Bilginin oluşturma araçları nelerdir? Gibi sorular sorar.
Örneğin bilginin kaynağı deneyimlerimiz midir deney midir yoksa akıl mıdır.
2. Bilginin ölçütleri problemi
Bu problem bilginin nelere göre olduğu , bilginin doğruluğunu gösteren ölçütlerin neler olduğunu sorularına yanıt aramaya çalışan bir sorgulama türüdür.
Bilginin ölçütleri alanı , bilginin kaynağı alanıyla doğrudan ilişkilidir. Örneğin; bilginin kaynağını fayda da gören biri,
bilginin ölçütlerini de ne kadar faydalı olduğuna dayandırır.
3. Bilginin değeri problemini
Bu alanı sorgulayan alan ise, elde edilmiş olan herhangi bir bilginin değerinin , doğruluğu ya da yararları ile ilgili bir sorgulama alanıdır.
Bu alana göre bir bilgi ne kadar doğru ya da ne kadar yararlı ise o kadar değerlidir. Bilgi , objeleri doğru olarak yansıtır mı ? Genelgeçer bilgiler var mıdır ? Ya da doğru bilginin ölçütleri nelerdir? Gibi sorular sorar.
4. Bilginin sınırları problemi
Bu sorgulama alanına göre bilginin sınırları nelerdir? Nereye kadar bilinebilir? Neler bilinebilir ? Nelere ulaşılamaz?
Zihnin içindekilerin mi yoksa zihnin dışındakilerin mi binebileceği sorgulayan problem alanıdır.
Kimi filozoflar sadece zihinsel olanın bilnebileceğini , kimileri ise zihinsel olanın dışında ki gerçekliğin de bilinebileceğini öne sürmüşlerdir.