Felsefe,Metafizik ve Bilim
Felsefe,Metafizik ve Bilim
Felsefe tabiat hakkında toplu bir görüşün araştırılması evrensel bir açıklama denemesidir. Aynı zamanda hem bilimlerin özeti ve tamamlanması hem genel bilimdir ve büyük kardeşleri din ve şiir gibi tam anlamıyla bilimden farklı insan dehasının görünüşleri dizisi arasında ayrı bir dal oluşturan bir uzmanlık şubesidir. Belli olay gruplarını konu olarak alan ve bunların nedenlerini gözlemek kendilerine göre meydana geldikleri kanunları ifade etmek amacını güden bilimlerden farklı olarak felsefe alemi bütün olarak açıklamak evrensel olay veya fenomeni anlatmak için bu grupların ve onların özel kanunlarının üstüne yükselen insan zihninin çabasıdır.
Başka bir deyişle o bütün bilimlerin temelinde bulunan şu soruya cevap vermek ister:
Ne için bu alem vardır? ve nasıl oluyor da olduğu gibidir ve bunun öbür yüzü gibi olan şu soruya cevap vermeye çalışır Neyi bilebilirim ve bilim nasıl meydana geliyor Varlık ve onun öğüttüğü sır bilgi onun şartları metotları felsefe araştırmalarının çift konusu İşte budur.
Fakat felsefenin kendine özgü bir konusu ve ayrı bir alanı olması onun en sıkı bir bağla pozitif bilime bağlı olmaktan çıkaramaz öte yandan bilimde zarar görmeksizin bu bağı koparamaz. Felsefe metotlarını ve sistemlerini ilk maddesini bilimden ve özellikle psikolojiden ve psikolojiye bağlı olan bilimlerden alır.
Felsefe olmasa bilimler Birliği olmayan bir küme cansız bir bedendirler. Bilimler olmasa felsefe bedensiz bir ruh kalır ve şiirden ve şiirin rüyalarından hiçbir suretle ayırt edilemez bilim felsefenin temeli ve onun kumaşı gibidir bilim Aristoteles’in dilini kullanmak gerekirse, kuvve halinde felsefedir.
Diğer taraftan felsefe fiil halinde bilimdir. Bilginin en yüksek fonksiyonu bilimsel zihniyetin ve onun her şeyi birliğe götürmek isteyen Tabii eğiliminin en yüksek tatmin şeklidir.