Felsefe İle Hikmet İlişkisi-Felsefe Ve Hikmetin Anlamları
Felsefe ile Hikmet ilişkisi
Hikmeti , yani bilgeliği Seneca şu şekilde açıklar. Ona göre bilgelik insan aklının en yüksek nimetidir. Felsefe ise bilgelik sevgisi bilgeliğe istek duymadın biri diğerinin varmış gibi olduğu yere doğru gider.
Seneca ‘ nın bu açıklamasından sonra Hikmet kavramını açıklamaya çalışalım.
Hikmet , varlığın özü ve insanın evrendeki yerini ilişkin eksiksiz ve kesin bir cevabı ulaşılması , tam ve bütüncül bir bilginin ortaya çıkması ve bir insanın böyle bir bilgiye sahip olabilecek olgunluğa ermesi halidir. Hikmet olup bitenlerin esasını bilmektir.
Hikmet , her şeyi kuşatan Tümel bir bilgidir. Temelinden çatısına kadar her şeyi içine alan bir binaya benzetilebilir. Onun içindeki tüm bilgiler bir oda gibidir. Ortak yönleri hepsinin de hükümet binasının çatısı altında olmalarıdır.
Felsefe , bilgelik (yani hükümete) ulaşma çabasıdır. Bu çaba bitmez bir biçimde bilgeliğe Hasret duymayı ona ulaşmaya çalışmaya ifade eder.
Felsefe ile Hikmet ilişkisi ‘ ni açıklarken , bilgelik ideal bir durumdur.
Bilgelik şunları gerektirir.
Kendi içinde geçen bilinçli bir varlık olmayı
Yaşamın en yüksek amaçlarını kavramayı
Eylemlerde bilgiyi belirleyici kılmayı gerektirir.
Bilge ise;
Var olanları akılla kavrayıp yorumlar
Ttutkularının esiri olmaz
Yaşamın zorluklarından etkilenmez.
Filozof;
Hikmete ve Bilgeliğe ulaşmış değil , ancak hikmeti ve bilgeliği seven ve ulaşmak için çaba gösteren bir kişidir.
Filozof şu ya da bu koşula duruma ya da kişiye bağlı kalarak değişiklik göstermeyen mutlak doğruları ve kesin bilgileri bildiğini öne süren kişi değildir.
Filozof tam tersini bilgiyi ve bilgeliği arayan onun peşinde koşan bir kişidir.
Bilgilendirelim: Hikmet ile felsefe birbirini Özdeş değildir birbirlerinin yerine konmalıdırlar. Onun için ayrımı şu şekilde yapabiliriz.
Hikmet: Var olanların hiçbirini kapsam dışında bırakmayacak şekilde bitenlerin arka planına hakim olmaktır . Eşya ve olayların hakikatini kavram arttır.
Felsefe: Hikmet’e doğru bir yöneliş bir arayıştır. Ancak var olanlarla ilgili son noktayı hiçbir zaman koyamadığı için hikmet gibi derin bir bilgi niteliği taşımaz. Bu yüzden filozoflar hikmeti severler ulaşmaya çalışırlar ama Hikmet sahibi değildirler.
Felsefenin anlamı, hikmetin anlamı
Felsefe ile Hikmet ilişkisi 11.sınıf
Felsefe ile Hikmet ilişkisi maddeler halinde